Kod: 605166
Producent: WARZYWA I OWOCE
Kraj pochodzenia: Polska
Ostateczna cena towaru o zmiennej wadze określona jest na podstawie jego rzeczywistej wagi, która może różnić się od tej podanej na stronie sklepu o +/- 20% Zarówno waga produktu, jak i jego ostateczna cena uwidocznione są na fakturze VAT
Zależy nam aby towar który dostarczamy był w najlepszej jakości i w pełni warościowy.
Swoim wyglądem, mącznością, konsystencją oraz wilgotnością zachęcają, warto je poznać i dobierać odpowiednio to przygotowywanych dań.
Ziemniaki nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy.
Duża dawka potasu oraz niska zawartość sodu sprawiają, że warzywo to jest polecane osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Należy jednak pamiętać o tym, by przy schorzeniach układu krążenia używać bardzo mało soli (pod koniec gotowania ziemniaków) lub całkowicie z niej zrezygnować.
Ziemniaki są lekkostrawne, dlatego można je jeść w przypadku dolegliwości trawiennych, a także przy zatruciach. Zawartość błonnika sprawia, że są dobrym produktem na trawienie. Dzięki nim można pozbyć się problemu zaparć, wzdęć, zgagi oraz biegunki (jeśli oczywiście jemy ziemniaki z wody, a nie smażone). Warto wiedzieć, że im młodsze ziemniaki, tym więcej drogocennego błonnika zawierają.
Dlaczego w naszym menu powinno znaleźć się miejsce dla ziemniaka? Ponieważ warzywo to dostarcza nam energii. Węglowodany złożone dają uczucie sytości. To świetene